2014/12/10

2.Kezdjük az elején...folyt.köv.

 Még év elején megkereste az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) a mi Alapítványunkat("Jövőt Nekik is") Tordason, hogy  partnerek lennénk-e egy portugál önkéntes csoport fogadásához, akik  3 hétig vendégeskednek Magyarországon, tapasztalatcsere céljából..Ez  egy  EU csereprogram keretén belül zajlott. Örömmel vettük a felkérést, a tőlünk elvárt dokumentációt el is készítettük. Időközben az is kiderült, hogy május 19 lesz a látogatás napja, mert  a többi napokon sok helyen megfordultak ám, közben dolgoztak is az Élelmiszer bankban, múzeumban, óvodában. Készültünk, habár az tisztán látszott, hogy nem lesz idő mindenre, amit az előzetes programtervezetből a portugál fél kiválasztott.
És elérkezett a május 19...a mikrobusz begördült .Kiszállt 6 mosolygós portugál, 2 férfi és 4 hölgy ...akkor még nem tudtam, hogy októberben 3 hétig velük töltöm a napjaimat Alentejo tartomány lankás tájain.
De térjünk vissza röviden a programra : meglátogatták az Önkéntes Pontot, a gyúrói papírfestő manufaktúránkat, a tordasi Értelmi Fogyatékosok Otthona igazgatója is üdvözölte a társaságot, majd egy gyors menzaebéd után körbejártuk az Otthont, leragadva itt-ott ...Egy rögtönzött kézműves foglakozás után már késő délután lett...a közeli Hóka  lovardát  megnéztük még, hogy a vidéki életet is bemutassuk. A kedves házigazdák finom falatokkal kínálták a vendégeket, és  este lett. Repült az idő...baráti puszik közepette búcsúzkodtunk, angol, francia, portugál, magyar szavak röpködtek és mosolyok ...
Hogy kik ők és honnan jöttek ? Arról  is mesélek nemsokára..a történet 4 hónap után Évorában folytatódott...
Levelino, José, Isobel, Anya, Dulce és Clara .társaságában..A  jókedvük, nyitottságuk már akkor magával ragadott....








Nincsenek megjegyzések: